6.6.2014

Voikukka (ruoka)lautasella

Voikukka, Taraxacum officinale, Dandellion

Yllätyin kun ensi kerran luin siitä, että voikukkaa voi syödä. Kaikki voikukan osat ovat jollakin tapaa käyttökelpoisia ravintona. Omalle lautaselle voikukasta on silloin tällöin eksyneet lehdet, mutta en innostunut tästä ihan mahdottomasti. 

Aikamoinen terveyspommi


Voikukan ravintoarvo räjäyttää pankin, esim. lehdissä on kolminkertainen määrä ravinteita perussalaatteihin verrattuna. Voikukan eri osat sisältävät ainakin seuraavia ehkäpä jopa terveysvaikutteisia aineosia:
  • Kivennäisaineita
  • Inuliinia (fruktaani - tekee hyvää mahalle, saattaa vähentää vatsavaivoja)
  • A-vitamiinina vaikuttavaa karoteenia
  • B-, C- ja D-vitamiineja

Voikukan lehtien käyttö


Voikukan lehtiä voi käyttää salaatin tapaan. Lisäksi ne sopivat keittoihin ja muhennoksiin.

Lehtien maku riippuu lajikkeesta. Voikukasta on kehitetty salaatteihin sopivia lajikkeita. Normaalissa pihalta keräämässäni voikukassa maku on ollut vähintäänkin kitkerä. Lehtiruodin poistaminen helpotti vähän, mutta siltikin maku oli vähintäänkin ärpäkkä. Kerääminen kannattaa keskittää versoihin, mitä vanhempi kukka sitä varmemmin naama vääntyy väkisinkin norsunkärsälle kun lehtiä pistelee poskeen.

Voikukan kukinnon käyttö


Kukat voi kiehauttaa ja syödä sellaisenaan. Niistä voi myös tehdä käymisteitse valmistettua juomaa, kuten simaa tai olutta. Kukkia voi myös hapattaa - menee kyllä niin HC:n kuuloiseksi että hapatelkoon kuka haluaa. 

Voikukan juuren käyttö


Juurta voi keittää eri ruokien lisäkkeeksi. Jonkin sortin kahvinkorvikkeenakin juuria on käytetty. 
Juuri kerätään heti keväällä tai myöhään syksyllä, silloin ravintoaineet ovat parhaimmillaan.

Voikukan rohtokäyttö


Voikukkaa voi käyttää rohtona. Juuri soveltuu tähän tarkoitukseen parhaiten, koska se sisältää eniten karvaisaineita. Mitä ne karvasaineet sitten on, niin no, enpä tiedä. Lehdistä ja kukistakin irtoaa "karvasaineita", ei tosin yhtä paljon kuin juurista.

Voikukkaa käytettään nesteenpoistajana, sappirohtona, mahan ja suoliston apuna ja ruokahaluttomuutta vastaan taisteltaessa.

Voikukka parantaa virtsaneritystä. Koska kasvissa on korkea kaliumpitoisuus, lisääntynyt vessassa ravaaminen ei aiheuta lihaskramppeja tai suunnatonta janoa. Toisin kuin nesteenpoistolääkkeet.

Ja juurethan kannattaa kerätä aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä koska tällöin ravintoarvot on tapissaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti