14.6.2014

Ai, siis saako sitä katajanmarjaa kerätä?

Katajanmarja - Juniper


Harvoin tarvittu mauste omassa ruokakaapissani. Joskus onnistun saamaan riistaa, johon käytän katajanmarjaa mausteena. Mutta siis TODELLA harvinaista. Noh, näin sitten kyseisen pusikon metsässä. Täällä etelässähän nuo kasvaa ihan hullunkokoisiksi puiksi, kun kotoseudulla ovat sellaisia vaivaisesti polvenkorkuisia pieniä pusikoita. Piti sitten päästä keräämään ihan omat katajanmarjat.

Katajanamarjan kerääminen


Katajanmarja on itseasiassa käpy. Jokamiehenoikeuden kannalta se on kuitenkin marja, joten sitä saa kerätä suoraan katajasta.

Katajapuuta ei saa Suomessa kerätä, ei edes kaatuneesta katajasta.

Katajanmarjat kehittyvät useita vuosia. Keskimääräinen kypsyminen kestää 2-3 vuotta. Siniset tai ihan mustansiniset marjat ovat kypsiä, vihreät ovat vielä raakoja.

Kerätessä kannattaa siis jättää pari marjaa lisääntymiseen ja linnuille, koska puska sen verta kauan jaksaa marjojaan kypsytellä.

Pusikon neulaset ovat todella teräviä, suosittelen hanskoja, tosin kumihanskoistakin pistely tuli läpi.
Marjat irtoavat joko todella helposti tai ovat tiukassa, joten jonkin verran saa taiteilla että ne saa ehjinä kerättyä yhteen kasaan.

Katajanmarjan kuivatus


Marjat täytyy kuivattaa jotta ne eivät homehdu. Itse kuivatin marjani kesäisessä auringonvalossa pari vuorokautta. Omistani tuli osasta ruttuisia. Rupsahtamisen voi välttää tasaisella kuivauslämmöllä, eli ei kannata jättää auringon paahteeseen liian kovaan lämpötilaan. Ehkä auringonvalo ei ole paras mahdollinen tapa kuivata.

Minulle ei ollut niin kovin väliä ovatko kuivat marjat vähän ruttuisia vaiko eivät.

Muita tapoja on kuivata: uunissa tai tasaisemmassa auringonvalossa.

Katajanmarjan käyttö


Katajanmarja sopii mainiosti liharuokien, varsinkin riistaruokien mausteeksi.

Kataja ja allerginen reaktio


Kataja voi aiheuttaa allergisen reaktion. Ilmeisesti lievän mutta kuitenkin varoituksen sana tässä kohtaa paikallaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti