Kuusi - Kuusenkerkkä (Picea abies) European spruce
Kuusenkerkkä on
kuusen verso, joka kasvaa keväällä kuusen oksan päähän. Siitä kehittyy siis
kevään aikana uusia neulasia. Vuosikasvain on pehmeä, vaaleanvihreä ja maukas ennen
kuin se kehittyy neulasiksi.
Kuusenkerkkä
näyttää olevan nouseva superruoka. Kuusenkerkkä
sisältää paljon flavonoideja, A- ja C-vitamiinia. Vanhan kansan käyttötarkoitus
on ollut yleisen vastustuskyvyn kohotus ja flunssan helpotus.
Metsästähän sitä saa.
Pääkaupunkiseudulla kuusen kerkkää voi kerätä toukokuun puolivälistä eteenpäin kelien ollessa lämpimiä.
Tänä vuonna kerkkäaika oli parhaimillaan toukokuun kahtena viimeisenä
viikonloppuna. Itse menin metsään liian aikaisin ja kerkät olivat vielä aivan
pikkuruisia. Parin viikon päästä ne olivat parhaimillaan jo pikkurillin kokoisia,
joten jos aikoo kerätä paljon kannattaa ehkä kytätä myös sopivinta ajankohtaa.
Isoja kerkkiä kun on helpompi keräillä repimättä puita tyhjiksi...
Eikö niin? Ei
revitä kaikkia kuusia tyhjiksi vaan kerätään tasaisesti jokaisesta puusta vähän
luontoa kunnioittaen.
MUTTA MUTTA.
Kuusen kerkkää ei saa kerätä puusta ilman maanomistajan lupaa. Mikään mikä
kasvaa puussa ei ole jokamiehen oikeuden piirissä, näin ei möyskään
kuusen kerkkä.
Miten kuusen kerkkää käytetään?
- Suoraan sellaisenaan salaateissa saman tien keräämisen jälkeen.
- Lisänä tai mausteena kastikkeissa, muhennoksissa tai keitoissa.
- Tuoreena tai kuivattuna teessä.
- Siirrappina tai siirapinkaltaisena yskänlääkkeenä
- Tekevät hurjimat kerkästä myös kuohujuomaa!
- Kerkkää voi pakastaa, kuivata, säilöä tai käyttää tuoreena.
Itse innostuin
eniten kerkkäsiirapista
ja kerkkien säilömisestä hunajaan:
Siirappi
resepteissä kaikissa kerkkää olisi pitänyt kerätä aivan tajuttomat määrät,
kunnes löysin hyvän ohjeen:
Ohje siis by Ulla Jorma, eheaolo.fi
- Poimi kuusenkerkkiä sen verran kuin jaksat (2-5 l).
- Huuhdo kylmällä vedellä, jos ne ovat pölyisiä.
- Laita kerkät kattilaan ja päälle kylmää vettä sen verran, että kerkät peittyvät.
- Keitä kannen alla 1-2 tuntia, siivilöikerkät pois, mittaa kerkkämehun määrä ja laita se takaisin kattilaan.
- Lisää ½ kg sokeria/mehulitra.
- Keitä avoimessa kattilassa kunnes mehu muuttuu siirappiseksi.
- Säilö sopiviin astioihin.säilytä viileässä ja nauti pitkin talvea.
Varsinkin flunssan tai yskän yllättäessä ½ - 1tl suoraan suuhun
tai esim. tuoreen inkivääriteen makeuttajana. Siirappi sopii myös lapsille.
Muutamia huomioita kuusenkerkästä
Kerkkää ei ehkä
kannata yrittää säilyttää jääkaapissa, sillä maku voi muuttua karvaammaksi. Ainakin
minun makuuni tuore kerkkä on vähemmän hapokas kuin muutaman päivän jääkaapissa
säilynyt kerkkä.
Siirapinvalmistuksessa
keittämisen kautta osa vitamiineista ja hivenaineista auttamatta katoaa. Keittäminen
ei ole ainoa tapa valmistaa siirappia, joten reseptejä kannattaa penkoa, mikäli
siirapin tekemisestä innostuu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti